אז מה זה בכלל קמבוצה?
קמבוצ'ה (Kombucha) היא משקה תוסס שמופק מתה ממותק שעובר תהליך של תסיסה באמצעות חיידקים ושמרים מועילים. המשקה נוצר כאשר מוסיפים לתה פטריית "סקובי" (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). במהלך התסיסה, החיידקים והשמרים מתסיסים את הסוכר בתה ויוצרים חומצות, גז פחמן דו-חמצני ואלכוהול בכמות קטנה.
קמבוצ'ה נחשב למשקה פרוביוטי בעל יתרונות בריאותיים פוטנציאליים כמו שיפור בריאות מערכת העיכול וחיזוק מערכת החיסון, למרות שמידת ההשפעה הבריאותית אינה מבוססת באופן מדעי מוחלט [1].
קמבוצ'ה איננה תרופה (למרות שברפואה הסינית משתמשים בה רבות) אך היא מקדמת את הבריאות הכללית של מערכת העיכול ועוזרת למערכת החיסון להגיע לשיווי משקל. כשהמערכת החיסון מתפקדת טוב יותר, היא עוזרת לגוף לרפא את עצמו.קבוצת חוקרים באוניברסיטה בלטבייה הגיעה למסקנה שיש לקמבוצ'ה ארבע פעילויות מרכזיות בגוף האדם[2]:
- נטרול רעלים
- מתן הגנה נגד נזקי הרדיקאלים החופשיים
- מתן אנרגיה לגוף
- חיזוק מערכת החיסון
הפרוביוטיקה שבקמבוצ'ה חשובה מכיוון שהיא משפיעה באופן ישיר על האיזון והבריאות של המיקרוביוטה במעיים, האוכלוסייה של חיידקים ושמרים החיה במערכת העיכול שלנו. שמירה על איזון זה היא קריטית לבריאות הכללית ויכולה אף לעזור לשמירה על המשקל [3].
מזמינה אתכם לקרוא עוד על אודות קמבוצ'ה
איפה מוצאים קמבוצ'ה?
את המשקה הבריא (והסופר טעים!!) הזה לא הכי פשוט למצוא בארץ, באירופה יש קמבוצ'ה בכמעט כל סופר, והמחיר לבקבוק נע בין יורו לשלושה יורואים, אבל בארץ אפשר למצוא קמבוצה כמעט רק בחנויות טבע במחירים של 15-25 שח לבקבוק של 330 מ"ל.
איך מכינים קמבוצה?
הקמבוצה נוצרת ע"י תהליך התססה של תה שחור ממותק בעזרת פטריית סקובי. הפטרייה "אוכלת" את הסוכר ובתמורה משחררת חיידקים פרובייוטים. התהליך גורם למשקה להיות יותר אסידי (חמוץ), עם קצת גזים ומעט מאוד אלכוהול. יש אנשים שמוכרים את הפטרייה באייבי וכו, אבל מכוון שהיא ממשיכה לגדול כל הזמן רוב המגדלים מוסרים חלקים מהפטרייה שלהם בחינם. קבוצה בטלגרם, קבוצה בפייסבוק.
לאחר ההתססה הראשונה, ניתן לקחת את התה שנוצר (בלי הפטרייה) ולהוסיף לו טעם בעזרת פירות או ממתיקים אחרים. בתה ישארו תאים של הפטרייה שימשיכו לצרוך סוכר בתמורה לשחרור חיידקים. בשלב הזה אני ממליצה על סוכר טבעי מפירות – גם טעים וגם בריא! אפשר לחתוך את הפרי לחתיכות קטנות או לטחון אותו ולהוסיף לתה.
נשמע מסובך אבל זה ממש לא!! אז איך עושים את זה?
התססה ראשונה
זמן עבודה: 20-30 דקות
זמן כולל: כ-5 ימים
רמת קושי: בינוני
מצרכים:
- 12 שקיקי תה שחור (בלי תוספות)
- 1 וחצי כוסות סוכר לבן
- 4 ליטר מים מסוננים
- פטריית סקובי
- כוס או שתיים סטארטר (קמבוצ'ה מהפעם הקודמת, או מבקבוק של 'קמבוצ'ה חיה')
- נחמם בסיר 2 ליטר מים, עדיף שהמים יהיו מסוננים (מהתמי 4).
- כשהמים רותחים נוסיף כוס וחצי סוכר לבן ונערבב.
- נוסיף את 12 שקיקי התה השחור (חשוב שזה יהיה תה שחור בלי תוספות, הפטרייה לא אוהבת את זה)
- נשאיר את המים על הגז ל-10-20 דקות. התה אמור להיות מרוכז מאוד.
- נוציא את התיונים.
- נעביר את המים לכלי זכוכית גדול, ונוסיף עוד 2 ליטר מים מסוננים (אפשר גם ישר לבשל את כל ה-4 אבל בשיטה הזאת זה מקצר את התהליך, ולא צריך סיר ענק של 4 ליטר).
- נמתין כשעה-שעתיים עד שתה יהיה בטמפרטורת החדר.
- נוסיף את הסקובי והסטארטר ונכסה בבד נושם.
- יש להשאיר את הצנצנת במקום חשוך ל-3-10 ימים.
- נסו לטעום אחרי כמה ימים, אם טעים לכם הוציאו את הפטרייה (אחרי ששטפתם ידיים טוב) ומעט סטרטאר ותוכלו להמשיך ליצור עוד ועוד קמבוצ'ה, והעבירו למקרר. אם עדיין מתוק לכם, השאירו את הקמבוצ'ה לעוד כמה ימים ותטעמו שוב.
- הפטרייה גדלה – אתם תראו שבכל פעם נוצרת עוד קצת פטרייה, תוכלו לחלק אותה ולמסור או לזרוק אותה לפח
- אסטטיקה –
- יכול להיות מעט ריחות ומראה של ריר, זה בסדר גמור והפטרייה בריאה, אם אתם לא בטוחים מוזמנים להתייעץ בקבוצות של הקמבוצה או של אורגניקה CREW.
- צבעים של עובש זה סימן רע. שוב התייעצו ותבדקו ויכול להיות שתצטרכו להתחיל מחדש.
- יש חלקים של הפטרייה שמתפזרים בתה, אפשר לסנן את זה ואפשר לשתות את זה זה תקין לגמרי!
- סטארטר – זכרו לשמור סטארטר עם הקמבוצה, היא כנראה תמות אם תשימו אותה בלעדיו בתה ממותק חדש
- עניין הסוכר הלבן – כן, אני גם ממש לא אוהבת ששמים שם סוכר לבן, ובטח בכמויות כאלה, אבל הפטרייה אוכלת את רוב הסוכר ככה שבסוף המשקה לא מסוכר במיוחד, וככל שתשאירו אותה יותר זמן לתסוסס יהיה בו פחות סוכר. אני כרגע לא מכירה שיש תחליף לסוכר לפטריית סקובי רגילה, אם אתם מכירים אשמח שתכתבו לי 🙂
- זמן ההתססה – זמן התססה משתנה מפעם לפעם, בעיקר בגלל החום ובגלל עוד משתנים. יודעים כשהקמבוצ'ה מוכנה כשהצבע של התה נהיה יותר בהיר, אפשר למדוד כמה PH יש בקמבוצ'ה אבל השיטה הכי טובה לדעת היא לטעום – אני משתמשת בצנצנת עם פקק בתחתית וטועמת אחרי כמה ימים – טעים? מעבירה למקרר. עוד לא מוכן? טועמת שוב יום-יומיים אחרי. אני אגיד שגם במקרר הקמבוצ'ה עוברת תהליך התססה (הרבה יותר איטי אבל הוא ממשיך) אז אולי כדאי להוציא טיפה לפני שהקמבוצ'ה מגיעה לרמת החמיצות האהובה עליכם
התססה שנייה
הגעתם עד לכאן? כל הכבוד! זה לא היה כלכך קשה נכון?
ההתססה השנייה אפילו יותר קלה מהראשונה, והיא נועדה בעיקר להוסיף טעם וגזים לקמבוצ'ה.
אחרי שהוצאנו את הפטרייה אפשר להוסיף לקמבוצ'ה כל טעם שנרצה, אם בחרנו במשהו עם סוכר כמו פירות אין צורך להוסיף עוד סוכר. ואם בחרנו בטעם לא מתוק אפשר להוסיף סוכר (אני ממליצה בפעם הראשונה לנסות בלי להוסיף סוכר ואם יצא לא טעים, או לא מספיק מוגז אז בפעם השנייה להוסיף)
איך עושים את זה?
- טעם – בשביל הטעם אתם יכולים לבחור כל מה שבא לכם, פירות טריים / קפואים, תה בטעמים, תבלינים, ירקות וכו. את אלה אתם חותכים / טוחנים ומכניסים לתה שעבר ההתססה הראשונית (לאחר שהוצאנו את הפטרייה)
- גזים – למרות שהוצאנו את הפטרייה, יש בתה עוד חתיכות שלה (הדברים הקטנים האלה שצפים :)) מה שאומר שכל עוד המשקה לא במקרר היא תמשיך "לאכול" סוכר ולהוציא חיידקים פרובייוטים וגזים. כשהתה היה עם הפטרייה לא יכלנו לאטום את הצנצנת כדי שהפטרייה לא תמות. אבל אחרי שהוצאנו את הפטרייה מעבירים את התה לבקבוק פלסטיק אטום (עדיף ממש אטום, עם זכוכית עבה – שלא יתפוצץ ושהגזים ישמרו) וככה הגזים נשמרים והקמבוצ'ה נהיית תוססת וכיפית
סיכום – התססה שנייה
- מוציאים את הפטרייה ומעט סטארטר (ומכינים עוד קמבוצה בהתססה ראשונה ווהו)
- טוחנים / חותכים פרי או מאכל שיוסיף לנו טעם
- שמים בבקבוק / בכלי אטום את התה שעבר את ההתססה הראשונה עם הפרי הטחון
- שמים את הבקבוק במקום חשוך
- לאחר מספר ימים (אני בודקת אחרי יומיים) טועמים ורואים האם טעים ויש מספיק גזים – אם טעים מעבירים למקרר ואם עוד לא מחכים עוד